Sušení a vybavení sušárny, v interiéru sušárny topeniště, líhy a lísky

K sušení ovoce slouží drobné dřevěné nebo zděné stavby sušáren ovoce nejrůznějšího půdorysného uspořádání. Nedílnou součástí sušárny jsou úložné lísky situované v blízkosti topeniště s nejrůznějším způsobem odvodu kouře.

Sušárny ovoce

foto: Sadařství – vybavení sušárny

Vybavení sušárny a sušení ovoce

Korno – zahrady se sušárnami ovoce za stodolami zemědělských usedlostí, skanzen Veselý Kopec – roubená sušárna ovoce ze Střítěže, Libeň – zděná sušárna ovoce v zahradě
Dědictví zemědělské kultury, Foto © MaČefotogalerie

Stavby sušáren na ovoce mají zpravidla obdélníkový půdorys, který může být vyjma vstupu půdorysně uzavřený nebo opatřený jednou čelní podsíňkou se sloupy. Vstup do prostoru určeného k sušení ovoce je pak veden právě z této podsíňky, ze které je někdy obsluhováno i topeniště. Malé sušárny se vyznačují jedním prostorem, zatímco větší sušárny jsou děleny až na 3 části.

Topeniště, líhy a lísky

Ve středním a nejprostornějším dílu větších sušáren ovoce je umístěno k sušení sloužící topeniště na tuhá paliva, přičemž původní otevřené ohniště zpravidla nahrazuje topeniště krbového typu. Dále jsou zde líhy sloužící jako police nebo regály, na které jsou pokládány nebo do kterých jsou zasouvány pohyblivé lísky. U jednoprostorových sušáren byly lísky zpravidla ještě neposuvné. Na vyjímatelné nebo posuvné proutěné lísky (též lísy) se ukládá nakrájené ovoce určené k sušení, především jablka a hrušky. Suší se ovšem i další plody, jako např. švestky.

Předsíň a přípravna

V krajních částech půdorysu větší sušárny ovoce může být z jedné strany umístěna předsíň a ze strany druhé přípravna. Předsíň sloužík přikládání tuhého paliva do topeniště a rovněž k besedování nebo odpočinku v době sušení ovoce. Přípravna jak napovídá název slouží k přípravě a rovnání ovoce na lísky, případně též k vaření povidel.

Sušení ovoce a odvod kouře

foto: Interiér sušárny ovoce

Roubená sušárna ovoce z Břístve na Nymbursku

Interiér zastropené bezdýmové sušárny ovoce. Ve středním prostoru regály s lískami na ovoce, nyní léčivé byliny.
Skanzen Přerov nad Labem, okres Nymburk, Foto © MaČefotogalerie

Podle typu sušení a odvodu kouřových zplodin rozlišujeme dýmové, polodýmové a bezdýmové sušárny na ovoce. Z hlediska vnitřního provozu nejpokročilejší jsou sušárny bezdýmové, u kterých dým k sušenému ovoci vůbec neproniká a suší se namísto kouře pouze ohřátým vzduchem bez zplodin. Kouřové zplodiny u starších a jednodušších sušáren odchází volně bezestropým prostorem a později dřevohliněným nebo zděným komínem.

Autor textu a fotodokumentace ke kapitole
Sadařství – vybavení sušárny a sušení ovoce © Martin Čerňanský

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru