Plynový a elektrický sporák – kombinovaný a sklokeramický sporák

Po kachlových a smaltovaných sporácích na tuhá paliva směřuje historický vývoj k používání plynového a elektrického sporáku, případně sporáku kombinovaného. Plynové, elektrické a kombinované sporáky náleží mezi kuchyňské spotřebiče běžně rozšířené ve venkovském domě až průběhu 20. století.

Kuchyňský sporák na plyn a elektrickou energii

foto: Plynový sporák

Plynový sporák s hořáky a pečící troubou

Plynový sporák s kruhovými hořáky na vaření a vestavěnou pečící troubou. Sporák je vyroben ze smaltovaného plechu.
Lokalita nezveřejněna, okres Ústí nad Orlicí, Foto © MaČe • fotogalerie

Starší typy plynových a elektrických sporáků zastupují přenosné stolové sporáky z kovu opatřeného smaltováním nejčastěji bílé barvy. Od starších sporáků na dřevo nebo uhlí se příliš neliší a jsou továrně vyráběné v řadě obdobných variant i po nahrazení tuhého paliva plynem nebo elektrickou energií.

Obsluha a čistota provozu

Ačkoliv se celková podoba plynového nebo elektrického sporáku zpočátku nijak výrazně neliší od starších smaltovaných typů na tuhé palivo, diametrálně odlišným se stává jejich nenáročná obsluha. Na plynových a elektrických sporácích přibývají otočná tlačítka sloužící k jejich ovládání i plynulé regulaci.

V porovnání s vývojově staršími kuchyňskými sporáky na dřevo či uhlí je nespornou výhodou těchto již výhradně kuchyňských spotřebičů čistota jejich provozu. Oproti kamnům je se navíc jejich funkce omezuje výhradně na kuchyňské potřeby, zatímco ohřívání vzduchu v místnosti se stává vedlejším a často nežádoucím účinkem provozu.

Plynový sporák

U plynových sporáků slouží na vaření několik samostatných kruhových hořáků a na pečení pod troubou umístěná trubka s postranními plynovými hořáky.

Elektrický sporák, se sklovarnou či indukční deskou

U elektrických sporáků slouží k vaření varná plocha, proměňující se od starších samostatných ploten kruhového tvaru po v současnosti užíváné sporáky se sklokeramickou deskou nebo sporáky indukční. Kromě čistoty provozu se sklokeramický nebo indukční sporák vyznačuje i snadnou omyvatelnosti povrchu, od sklovarné nebo indukční desky po nerezový plech užívaný pro výrobu těchto moderních sporáků.

Kombinovaný sporák

Vedle výše uvedených typů sporáků jsou časté i kombinované sporáky, charakterizované kruhovými plynovými hořáky a elektrickou pečící troubou.

Autor textu a fotek ke kapitole Plynové, elektrické či kombinované sporáky © Martin Čerňanský

Přejít nahoru